Το άγχος επηρεάζει τις ερωτικές σχέσεις;

Το άγχος είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Σε πολλές μελέτες συσχετίζεται με την σεξουαλικότητα και αυτό γιατί η συναισθηματική εμπλοκή έχει άμεση σύνδεση με τη ψυχική και συναισθηματική ηρεμία, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να απολαύσει τη σεξουαλική πράξη.

Στις ημέρες που διανύουμε και στην κατάσταση εγκλεισμού στην οποία βρισκόμαστε, είναι σημαντικό να μην είμαστε μόνοι μας, αν αυτό είναι εφτικό. Το άγχος και ο φόβος βιώνονται πιο έντονα στα άτομα που είναι μόνα τους.

Είναι αναμενόμενο λόγω της έντασης και της καθημερινής, συνεχιζόμενης επαφής να υπάρξουν συγκρούσεις. Ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει την σεξουαλική δραστηριότητα. Μέσα από τη σεξουαλική επαφή, το ζευγάρι μπορεί να επικοινωνήσει και να μοιραστεί συναισθήματα.

Η κατάσταση με τον Covid-19, δεν επηρεάζει τη σεξουαλικότητα μεταξύ του ζευγαριού που διαμένει στον ίδιο χώρο. Αρκεί να μην έρχονται σε άμεση επικοινωνία με άτομα εκτός του χώρου.

Οι συνθήκες δυσκολεύουν για τη σεξουαλική δραστηριότητα σε ευκαιριακές σχέσεις, καθώς η επαφή είναι δύσκολη λόγω της κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία, άμεση ή έμμεση, μεταξύ των ανθρώπων, βοηθάει στο να προχωρήσουμε στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε.

*Με στοιχεία από το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας