Πυρετός Καμπίνας

Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε στη Β. Αμερική με την άφιξη των αποίκων από την Ευρώπη όταν οι άνθρωποι για να μπορέσουν να επιζήσουν από τις πολικές θερμοκρασίες, έπρεπε να μένουν ολόκληρες εβδομάδες κλεισμένοι στις ξύλινες καμπίνες που είχαν χτίσει για σπίτια, έτσι ώστε να περάσει το βαρύ κρύο του χειμώνα.

Συνέπεια του εγκλισμού ήταν ανεπιθύμητες ψυχολογικές αντιδράσεις.

Ο «πυρετός καμπίνας» αναφέρεται στην κλειστοφοβική ευερεθιστότητα ή στην ανησυχία που εμφανίζεται όταν ένα άτομο ή μια ομάδα «εγκλωβιστεί» σε μία τοποθεσία ή σε περιορισμένο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένα άτομο μπορεί να βιώσει «πυρετό καμπίνας» σε μια κατάσταση απομόνωσης ή παρατεταμένης παραμονής στον ίδιο χώρο ή απομόνωσης από τον πολιτισμό.

Στον «πυρετό καμπίνας» το άτομο μπορεί να αισθανθεί υπνηλία ή αϋπνία, δυσποιστία ως προς τον οποιοδήποτε ή να νιώθει έντονη την ανάγκη να βγει στον έξω κόσμο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ο «πυρετός καμπίνας» δεν είναι μια ασθένεια, αλλά μια κατάσταση. Τα παραπάνω συμπτώματα ωστόσο μπορούν να οδηγήσουν το άτομο που τα βιώνει να παίρνει παράλογες αποφάσεις ή να διαστρεβλώνεται ο τρόπος σκέψης του.

Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί αν το άτομο έχει τρόπους διαφυγής. Μια απλή έξοδος, έστω λίγων λεπτών στη φύση ή τον πολιτισμό. Ακόμη και αυτές οι σύντομες αλληλεπιδράσεις μπορούν να αναπτύξουν τη γνωστική λειτουργία και να μας χαρίσουν θετική διάθεση.

Οι συνθήκες που έχουν αναπτυχθεί αυτήν την περίοδο λόγων του Covid-19 και η απομόνωση στο σπίτι, μπορεί να μας οδηγήσουν να βιώσουμε μια τέτοια κατάσταση.

Είναι σημαντικό έστω για λίγα λεπτά να βγούμε στο μπαλκόνι ή να περπατήσουμε στη γειτονιά μας και να προσπαθήσουμε να απασχολήσουμε το μυαλό μας με όσα πειρσσότερα ερεθίσματα μπορούμε.

*Δείτε τρόπους σε προηγούμενα άρθρα.

**Πληροφορίες από:

Merriam Webster

The Journal of Social Psychology «The meaning of ‘Cabin Fever’».