Κρίση Πανικού… Τι μας συμβαίνει;

Όλοι σχεδόν κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βιώσει άγχος. Είτε αυτό αφορά την επαγγελματική μας δραστηριότητα, την σχολική μας επίδοση, μια παρουσίαση, ένα ραντεβού κλπ.

Είναι πολύ φυσιολογικό. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι και απαραίτητο ώστε να μπορέσουμε να δραστηριοποιηθούμε πλήρως και αποτελεσματικά.

Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα, το άγχος ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού, με απότελεσμα να αποτελεί εμπόδιο της καθημερινής τους λειτουργίας. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που τα ατόμα μπορεί να παρουσιάσουν επεισόδια ξαφνικού άγχους, δηλαδή, Κρίσεις Πανικού.

Οι πάσχοντες από διαταραχή άγχους, πιστεύουν οτι παθαίνουν κάποιο έμφραγμα και αυτό συμβαίνει διότι τα συμπτώματα μοιάζουν αρκετά.

Αρχικά, θα πρέπει να γίνεται εξέταση για τα σωματικά συμπτώματα, ώστε να αποκλισθούν οι πιθανότητες σωματικής πάθησης, πριν μιλήσουμε για διαταραχή.

Η κρίση πανικού ορίζεται ως το ξέσπασμα έντονου άγχους, το οποίο συνοδεύεται από έντονα σωματικά συμπτωμάτα και καταστροφικές σκέψεις. Μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τριάντα λεπτά, αρκετές φορές τη μέρα ή την εβδομάδα. Όταν οι κρίσεις πανικού διαρκούν πάνω από διάστημα έξι μηνών και πλεόν αποτελούν πρόβλημα στην καθημερινότητα, τότε αναφερόμαστε σε Διαταραχή Πανικού.

Τι μπορούμε να κανουμε; Να αναζητήσουμε την βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας. Συνήθως η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η γνωστική – συμπεριφορική θεραπεία και αν τα συμπτώματα είναι αρκετά έντονα σε συνδιασμό με φαρμακευτική αγωγή.