Πείνα όπως… μοναξιά!

Έρευνα του Πανεπιστημίου MIT με επικεφαλείς τις νευροεπιστήμονες Λίβια Τόμοβα και Ρεμπέκα Σαξ, η οποία δημοσιεύθηκε στο bioRxiv, ανέφερε οτι η μοναξιά, όσο και η πείνα προκαλούν κοινά σήματα στη μέλαινα ουσία (substantia nigra), που είναι το κέντρο παραγωγής του βασικού νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνης και ελέγχει την ανταμοιβή και τα κίνητρα.

Μελετήθηκαν μέσω της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (FMRI), οι εγκεφαλικές αντιδράσεις σαράντα ενηλίκων εθελοντών, τόσο απέναντι στην πείνα, όσο και στη μοναξιά. Το πείραμα (σε εργαστήριο) επέβαλε τους εθελοντές αρχικά σε στέρηση τροφής για δέκα ώρες και έπειτα σε στέρηση οποιασδήποτε κοινωνικής επαφής για διάστημα επίσης δέκα ωρών.

Ακολούθως, μέσω συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, έγινε ανάλυση των αποτελεσμάτων που είχαν ως αποτέλεσμα να έχουν αρκετές ομοιότητες.

Η μελέτη δείχνει πως η χρόνια κοινωνική απομόνωση μπορεί να μοιάζει με τον χρόνιο υποσιτισμό. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Τζαμίς Ζάκι, η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που οι άνθρωποι βιώνουν σήμερα, «την πείνα για κοινωνικές επαφές» όσο μένουν στο σπίτι για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.

Η απομόνωση και η μοναξιά έχουν τόσο ψυχικές, όσο και σωματικές επιπτώσεις.

Γι’ αυτό, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα πρέπει όσο περισσότερο μπορούμε να διατηρούμε τις κοινωνικές επαφές μας online ή με το τηλέφωνο και να διατηρούμε τη σωματική υγεία μέσω της γυμναστικής και της σωστής διατροφής.

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ