Επιστροφή στα θρανία!

Η επιστροφή στα σχολεία είναι πιο κοντά από ποτέ. Ατελείωτες ώρες ύπνου, χαλάρωσης, διασκέδασης , παιχνιδιού, δυστυχώς σας φαίνονται πλέον σαν ένα άπιαστο όνειρο. Η επιστροφή στο σχολείο σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα, αλλαγές , νέες επαφές . Αυτά είναι αρκετά για να κάνουν ένα παιδί να νιώθει θυμό και άρνηση για τη μετάβαση αυτή.

Είναι πολύ σημαντικό να δοθεί στο παιδί ένα διάστημα προσαρμογής , το οποίο ποικίλει ανάλογα την προσωπικότητά του, από μία εβδομάδα έως και μήνα. Πολύ βοηθητικό είναι να δοθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα , το οποίο θα ακολουθείται έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η μετάβαση του παιδιού στη νέα σχολική χρονιά.

Σημαντικές είναι οι στιγμές επανασύνδεσης με παλιούς φίλους , αλλά και η γνωριμία με νέους. Η κοινωνικοποίηση του παιδιού στο σχολείο, όσο και στις εξωσχολικές δραστηριότητες είναι πολύ σημαντικές για την υγιή ανάπτυξή του. Το παιδί μαθαίνει να συνανστρέφεται με άλλα παιδιά και αναπτύσσει δεξιότητες.

Άλλο πολύ σημαντικό βήμα, είναι να βρίσκεται ο γονέας δίπλα στο παιδί και να ακούει αυτά που έχει να του πει. Αν το παιδί δυσκολεύεται να επιστρέψει στο σχολείο, ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει πως είστε εκεί για αυτό, να το ακούσετε και να συζητήσετε το οποιοδήποτε θέμα μαζί του.

Δεν υπάρχει ανάγκη να πιεστεί ένα παιδί , το οποίο βιώνει άρνηση να επιστρέψει ή να πάει πρώτη φορά στο σχολείο. Είναι μία μετάβαση, μια αλλαγή στη ζωή του και όπως όλες οι αλλαγές έτσι και αυτή θέλει χρόνο και υπομονή.

Ας σκεφτούμε και εμάς τους ίδιους ως παιδιά ή ακόμη και τώρα στην ενήλικη ζωή μας, πόσο
δυσκολευόμαστε να κάνουμε αλλαγές και μεταβάσεις .

Ας δούμε τα αίτια πίσω από την δυσκολία του κάθε παιδιού να θέλει να επιστρέψει στο σχολείο, ας το ακούσουμε και ας σταθούμε δίπλα του.

Κάποια από τα αίτια μπορεί να είναι άρνηση επιστροφής σε ένα περιβάλλον που ίσως δεν το γεμίζει χαρά, ή άγχος για τι θα συναντήσει, για τις νέες παρέες, το νέο δάσκαλο, τη νέα αρχή. Επίσης σημαντικό κομμάτι στη φετινή σχολική χρονιά, θα είναι η χρήση της μάσκας. Ένας νέος παράγοντας που μπορεί να γεμίζει το άγχος το παιδί καθώς μπορεί να μην καταλαβαίνει τον ακριβή λόγο της χρήσης της ή να το γεμίζει φόβο. Μπορούμε να κάνουμε μία συζητηση μαζί του για τη σημασία της σωστής χρήσης και ανάλογα την ηλικία του, να κάνουμε παιχνίδια μαζί του, ώστε να είναι πιο εύκολη για εκείνο η αποδοχή της χρήσης.

Σε κάθε περίπτωση ας το ακούσουμε, η κάθε αντίδρασή του έχει πολλά να μας πει.