Διεκδικώ… άρα υπάρχω!

Τι σημαίνει διεκδικητική συμπεριφορά; Πώς είμαι οταν θυμώνω;

Ο θυμός μας πολλές φορές σχετίζεται με τη στενοχώρια, με το γεγονός πως νιώθουμε πληγωμένοι, απογοητευμένοι και αυτό μας κάνει ευάλωτους. Επηρεαζόμαστε από τις πράξεις και τις συμπεριφορές των άλλων και αυτό έχει αντίκτυπο σε εμάς τους ίδιους.

Σημαντικό, αλλά και ταυτόχρονα δύσκολο είναι να μπορούμε να εκφράσουμε το θυμό μας, όχι με σκληρό και παρορμητικό τρόπο, αλλά να δούμε τι μας προκαλεί αναστάτωση, ένταση και πως μπορούμε να δείξουμε διεκδικητική συμπεριφορά και όχι εκρηκτικότητα και επιθετικότητα.

Η διεκδικητική συμπεριφορά συνδέεται με κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • έκφραση αρνητικών συναισθημάτων
  • αποδοχή προσωπικών ορίων
  • ανάληψη πρωτοβουλιών
  • έκφραση θετικών συναισθημάτων

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να συμπεριφερθούν διεκδικητικά, πολλές φορές υποβιβάζουν τον εαυτό τους, φοβούνται και υποχωρούν ή γίνονται επιθετικοί και συγκρουσιακοί.

Οι μη διεκδικητικοί άνθρωποι και οι επιθετικοί πολλές φορές μπορεί να έχουν παρόμοιες απόψεις. Οι επιθετικοί είναι αποφασισμένοι να μην νιώθουν, οι μη διεκδικητικοί αισθάνονται εκ των προτέρων νικημένοι.

Αυτό μπορεί να συνδέεται με σκέψεις και στάσεις από την παιδική ηλικία και την παντοδυναμία που ένιωθαν για τους γονείς.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε οτι μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να είμαστε ισότιμοι με τους άλλους.

Αποφεύγουμε τη διπολική σκέψη και σταματάμε να συγκρινόμαστε με τους άλλους. Οι επιθετικοί άνθρωποι, πρέπει να βγουν νικητές, χρησιμοποιώντας ακόμη και βία. Αντίθετα οι διεκδικητικοί, μπορεί να αποδεχτούν και μια συμβιβαστική λύση προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους. Ετσι δείχνουν και σεβασμό προς τους άλλους, σημαντικό στοιχείο για να λάβουν πίσω τον αντίστοιχο σεβασμό.