ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Συμβουλευτική, Βασιλεία Χρηστάκη, Online Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

συμβουλευτική, ψυχολόγος Βασιλεία Χρηστάκη, Online Ψυχολόγος Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Όλοι σχεδόν κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βιώσει άγχος. Είτε αυτό αφορά την επαγγελματική μας δραστηριότητα, την σχολική μας επίδοση, μια παρουσίαση, ένα ραντεβού κλπ. Είναι πολύ φυσιολογικό. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι και απαραίτητο ώστε να μπορέσουμε να δραστηριοποιηθούμε πλήρως και αποτελεσματικά. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα, το άγχος ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού, με απότελεσμα να αποτελεί εμπόδιο της καθημερινής τους λειτουργίας. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που τα ατόμα μπορεί να παρουσιάσουν επεισόδια ξαφνικού άγχους, δηλαδή, Κρίσεις Πανικού. Οι πάσχοντες από διαταραχή άγχους, πιστεύουν οτι παθαίνουν κάποιο έμφραγμα και αυτό συμβαίνει διότι τα συμπτώματα μοιάζουν αρκετά. Αρχικά, θα πρέπει να γίνεται εξέταση για τα σωματικά συμπτώματα, ώστε να

αποκλισθούν οι πιθανότητες σωματικής πάθησης, πριν μιλήσουμε για διαταραχή.

Η κρίση πανικού ορίζεται ως το ξέσπασμα έντονου άγχους, το οποίο συνοδεύεται από έντονα σωματικά συμπτωμάτα και καταστροφικές σκέψεις. Μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τριάντα λεπτά, αρκετές φορές τη μέρα ή την εβδομάδα. Όταν οι κρίσεις πανικού διαρκούν πάνω από διάστημα έξι μηνών και πλεόν αποτελούν πρόβλημα στην καθημερινότητα, τότε αναφερόμαστε σε Διαταραχή Πανικού. συμβουλευτική

Ατομική Ψυχοθεραπεία

Στις ατομικές θεραπευτικές συνεδρίες ο ψυχολόγος συνταξιδεύει με το θεραπευόμενο για να κατανοήσουν, να επεξεργαστούν τα θέματα που φέρνουν το θεραπευόμενο στο γραφείο του ψυχολόγου. Συνήθη ζητήματα που αντιμετωπίζονται σε αυτές τις συνεδρίες είναι αγχογόνες καταστάσεις όπως πένθος, ασθένεια, χωρισμός, άγχος, φοβίες, κρίσεις πανικού, κ.ά. Ο ψυχολόγος είναι στη διάθεση του θεραπευόμενου ώστε να συνεργαστούν με σκοπό την ικανοποίηση και την ευημερία του. Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε βραχεία (περιορισμένος αριθμός ραντεβού), είτε μακρόχρονη. Αυτό συναποφασίζεται από τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή και το θεραπευόμενο που τον επισκέπτεται. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι 50 λεπτά. Οι ατομικές συνεδρίες αφορούν κυρίως ενήλικες ή/και εφήβους.

Θεραπεία Ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους στοχεύει στην βαθύτερη κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια και βοηθάει στην αντίληψη δυσκολιών και ζητημάτων που μπορεί να τα δυσκολεύουν στην αλληλεπίδρασή τους. Οι συναντήσεις αυτές προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον και μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία των συντρόφων ώστε να αποδέχεται ο ένας σύντροφος τον άλλο, χωρίς επικρίσεις, να νιώθουν τις συναισθηματικές και πρακτικές ανάγκες του συντρόφου του και να βελτιώσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τη σχέση τους.

Συμβουλευτική Γονέων

Η οικογένεια είναι ένα δυναμικό σύστημα με μία πορεία ζωής. Τα μέλη της επικοινωνούν, τους ενώνουν δεσμοί αγάπης και έχουν συγκεκριμένους ρόλους. Στις σύγχρονες κοινωνίες, η οικογένεια έχει τροποποιηθεί πολύ, οι ρόλοι είναι συγκεχυμένοι και οι απαιτήσεις πολλές. Συχνά οι γονείς βρίσκονται απέναντι σε δυσεπίλυτα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε σχέση με τα παιδιά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς μπορεί να αναζητήσουν υποστήριξη σε κάποιον ειδικό. Η συμβουλευτική γονέων έχει στόχο να ενδυναμώσει το ρόλο κάθε γονέα ώστε ο ίδιος να είναι σε θέση να βοηθήσει το παιδί να ωριμάσει συναισθηματικά και να αυτονομηθεί. Η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται σε γονείς όλων των ηλικιών, και τα πιο συχνά θέματα που αναφέρονται είναι:

• Διαζύγιο, απώλεια
• πένθος
• προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών στο σπίτι ή το σχολείο
• δυσκολίες σχολικής προσαρμογής
• μαθησιακές δυσκολίες
• διαταραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας
• συναισθηματικά προβλήματα των παιδιών
• οργανικά προβλήματα κ.α.

Online Ψυχοθεραπεία

Η online ψυχοθεραπεία είναι αναγνωρισμένη και αποδεκτή μορφή θεραπευτικής παρέμβασης, και αποσκοπεί στο να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας . Από τις συνεδρίες μέσω διαδικτύου μπορούν να επωφεληθούν άνθρωποι οι οποίοι είτε αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να μετακινηθούν από το σπίτι τους είτε ζουν σε μέρη δυσπρόσιτα, ή σε μέρη όπου δεν υπάρχει κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτό το πλαίσιο συνεδριών δεν μπορεί για κανένα λόγο να υποκαταστήσει μια κανονική συνεδρία ψυχοθεραπείας ή συμβουλευτικής καθώς στερείται της δυναμικής της άμεσης επαφής, κάτι που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ψυχοθεραπείας.

Ψυχοθεραπεία Εφήβων

Η ψυχοθεραπεία εφήβων αφορά άτομα ηλικίας από 12-20 ετών, νέους δηλαδή που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες ή κάποια ψυχική διαταραχή. Σε αυτές τις ηλικίες, η συμπτωματολογία διαφοροποιείται από τους ενήλικες όπως επίσης και οι τεχνικές αντιμετώπισης. Η εφηβεία είναι μια περίοδος με έντονες ψυχοσυναισθηματικές και βιολογικές αλλαγές. Ο έφηβος καλείται να ανταπεξέλθει σε σε μεγάλες κοινωνικές πιέσεις, που σχετίζονται με την ενηλικίωση, την επιλογή επαγγελματικής κατεύθυνσης, την καλή απόδοση στις σχολικές τους υποχρεώσεις και τη μετάβασή τους σε έναν ενήλικο, “ώριμο” τρόπο σκέψης. Παράλληλα όμως αισθάνονται και αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις παραπάνω αλλαγές και αυτό δημιουργεί εσωτερικές συγκρούσεις με αποτέλεσμα να βιώνουν ένα συναίσθημα ματαίωσης και μη κατανόησης. Επίσης η εφηβεία είναι μια περίοδος έναρξης αρκετών διαταραχών και αυτό την κάνει ταυτόχρονα και την καλύτερη περίοδο για την έναρξη της ψυχοθεραπείας. Στην ψυχοθεραπεία εφήβων, οι προγνώσεις είναι πάντα αισιόδοξες.